Mleté maso 

 

Brambory 

Nejlépe se mi osvědčilo mleté vepřové maso z  plecka, v nejhorším případě z  libového bůčku.

Mleté maso se musí nastavit a dokořenit, jinak to není ta pravá francouzská lahůdka. Na půl kila mletého masa se přidají asi tak dva rohlíky, namočené v teplém mléce, sůl, česneková pasta, majoránka, dvě vejce, maso se prohněte a nakonec se přidá cca 15 dkg nastrouhaného sýra. Pokud je směs příliš řídká, přidá se strouhanka na ztužení. Pro změnu se může směs ztužit suchým sojovým granulátem.

Z této základní směsi lze připravovat v podstatě všechna oblíbená jídla, jako např.

sekanou – z masa vytvaruješ šišku (ruce namočíš do studené vody), dáš do zapékací misky vymazané studeným tukem, podliješ trochu vodou a pečeš v troubě;

karbanátky – z masové směsi uděláš placičky, obalíš ve strouhance (nenasají potom tolik tuku) a usmažíš na pánvi nebo ve fritovacím hrnci;

máslový řízek – vynecháš česnek a přidáš zelené natě (pažitka, petrželka, bazalka), vytvaruješ oválné placičky a obalíš v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a usmažíš na pánvi nebo ve fritovacích hrnci;

soukenický řízek – nešetříš sýrem, můžeš vynechat česnek - obalíš v trojobalu  a usmažíš na pánvi nebo ve fritovacích hrnci;

čevapčiči  - vynecháš česnek a přidáš červenou papriku, z masové směsi uděláš válečky, obalíš v hladké mouce a usmažíš na pánvi nebo ve fritovacím hrnci – podáváš s kolečky cibule;

plněné paprikové lusky – vynecháš česnek a směsí naplníš očištěné paprikové lusky, upečeš v troubě podlité vodou. Někdo je vaří v rajské omáčce, ale tu – jak víš – já nemám ráda;

plněné brambory - velký brambor se rozpůlí, vydlabe a naplní se mletým masem. Upeče se v troubě stejně jako papriky;

masové knedlíčky - z masové směsi se udělají kuličky, které se osmaží nebo uvaří ve vývaru. Mohou se přelít jakoukoliv omáčkou nebo podávat k těstovinám.

kapustové řízečky - z poloviny mletého masa a poloviny uvařené a umleté kapusty, vejce, strouhanky, česneku a soli se připraví tuhé masové těsto, z něhož se tvoří kulaté placičky, obalí ve strouhance a usmaží na pánvi.

Francouzský bramborový salát

Brambory se uvaří ve slupce, oloupou a ještě teplé se nakrájí na kostičky. Osolí se, přidá se naložená okurka nakrájená také na kostičky a stejně připravená červená cibule. Směs se trochu přelije sladkokyselým nálev (opatrně), zamíchá, přidají se na kolečka nakrájená uvařená vejce a majonéza. Kdo nemůže, může přidat trochu oleje.

Nutno nechat zaležet v lednici.

Bramborový guláš

V hluším kastrolu osmažíš cibulku, na kostičky nakrájenou klobásu nebo kabanos, posypeš sladkou červenou paprikou, rozpustíš, přidáš vodu a kostku slepičího vývaru a rozvaříš. Do vařícího základu přidáš na kostičky nakrájené brambory. Když jsou brambory měkké, zahustíš záklechtkou z výběrové mouky.

Bramborové placky

Syrové brambory nastrouháš na jemno nebo na hrubo, přidáš česnekovou pastu, majoránku, trochu polohrubé mouky. Zamícháš a na oleji smažíš placky z obou stran do zlatova.

Dají se jíst samotné třeba s kečupem (brr!) nebo jako příloha k číně nebo špenátu.

Bramborové placičky

Do zbylé bramborové kaše dáš jedno nebo dvě vejce a polohrubou mouku. Z těsta děláš placičky, válečky nebo kuličky, obalíš ve strouhance a smažíš na pánvi nebo ve fritovacím hrnci.

Výborné ke špenátu nebo k zelí.

Dušené nové brambory

Nové brambory oškrábeš, rozkrojíš a nakrájíš na plátky. Do ohnivzdorné mísy nebo teflonového vyššího rendlíku dáš olej, nakrájenou mladou cibulku, trochu orestuješ, přidáš plátky syrových brambor, osolíš, trochu podliješ vodou a dusíš 10 – 15 minut podle množství do měkka. Můžeš sem tam zamíchat.

Nakonec přidáš cibulkovou, petrželovou nebo pažitkovou jemně nakrájenou nať. Nebo všechny.

 

návrat do hlavního menu kuchařky