Knedlíky 

 

Čínské zelí 

Kynuté knedlíky

Nejlepší kynuté knedlíky koupíš v obchodě.

Chlupaté knedlíky

Nastrouháš  syrové brambory na jemno a přidáš hladkou mouku se solí, aby se vytvořilo tužší těsto.

Velkou lžící namočenou v mouce odkrajuješ velké noky, které vhazuješ do vařící osolené vody a vaříš cca 10 minut, až vyplavou na povrch. Zkusíš jeden knedlíček, případně dovaříš.

Hrnkový knedlík

Smícháš jeden hrnek (obsah cca čtvrt litru) polohrubé mouky a jeden hrnek mléka, přidáš sůl, žloutek a jeden rohlík nakrájený na kostičky. Nakonec zamíchání sníh z bílku.

Dva hrnky vymažeš studeným tukem a rozdělíš do nich řidší těsto (zhruba do tří čtvrtin hrnečku). Vložíš do kastrolu s vařící vodou, vařící voda by měla sahat do půlky hrnečku. Vaří se půl hodiny. Potom se vyndají na podložku, nechají chvilku odstát a vyklopí.

Bramborové knedlíky

Studené brambory uvařené ve slupce se nastrouhají, přidá vejce a hrubá mouka, osolí a vypracuje tužší těsto.

Z těsta se vypracuje váleček, z válečku se nakrájí knedlíky (Æ asi 5 cm) a vaří cca 7 – 8 minut ve vařící osolené vodě až vyplavou na povrch. Musí se několikrát zamíchat.

Z těsta lze připravit i plněné knedlíky (plní se uzeninou nebo ovocem) nebo vyválet šulánky  a podávat na slano i na sladko.

Halušky

Z hrubé mouky, mléka, soli a vajec se vymíchá polotuhé těsto, které se propasíruje přes speciální cedník zvaný „haluškár“  do vařící osolené vody. Halušky ihned vyplavou a  ihned se přecedí přes  cedník a vhodí na tuk.

Výborná příloha k masům na paprice a smetaně, základ pro

Brynzové halušky

Rozškvaříš anglickou slaninu, škvarečky vyndáš, halušky hodíš na vypečený tuk, zamícháš a přidáš brynzu. Zamícháš a na talíři posypeš škvarečkami.

Salát „klasik“

Čínské zelí nakrájíš na proužky, nastrouháš mrkev na jemném struhadle, přidáš do zelí, mírně osolíš  a zaliješ sladkokyselým nálevem.

Salát „KFC"

Čínské zelí nakrájíš na malé čtverečky. Na hrubém struhadle nastrouháš mrkev. Na tenčí půlkolečka nakrájíš pórek. Vše smícháš v misce, osolíš a vmícháš podle chuti trochu majonézy.

Plněné čínské zelí

Špalíček sýra a kousek pórku zabalíš do šunky a celý balíček zavineš do horní části listu  čínského zelí. Nití upevníš „psaníčko“ a narychlo podusíš na pánvi.

Tužší spodní část čínského zelí nakrájená na podlouhlé nudličky chutná stejně jako bambusové výhonky. Přidává se do mas „po čínsku“.

Moravské zelí

Bílé zelí nakrájíš na nudličky, podliješ vodou (ne mnoho), posypeš solí, kmínem, troškou cukru a dusíš do měkka.

Na zahuštění asi 2 porcí potřebuješ jednu větší bramboru, kterou nastrouháš na jemném struhadla a zamícháš do zelí. Povaříš chvilku a na závěr přidáš cibulku osmaženou do růžova na tuku. Pro chuť přidáš trochu citrónové šťávy nebo octa.

Stejně se připravuje

  • sterilované zelí (nesladí se ani nekyselí)

  • kysané zelí (nesladí se ani nekyselí)

  • kedlubnové zelí – nahrubo nastrouhaná kedlubna se dusí a dále připravuje  jako bílé zelí.

návrat do hlavního menu kuchařky