K U Ř E 

 

Pečené kuře

Kuře se může péct vcelku i ve čtvrtkách. Posolí se, popráší kořením podle chuti  a upeče v troubě za stálého podlévání do měkka. Nakonec se přidá (nemusí) máslo pro zjemnění chuti  výpeku.

Kuře vcelku se může péct s nádivkou:

Krájíme tři dny staré rohlíky. To byl vtip! Nakrájíš dva až tři rohlíky, dáš oříšek másla, přeliješ horkým slaným mlékem a zpracuješ tužší hmotu. Je-li řídká, přidáš strouhanku. Dobré je přidat sekanou pažitku, petrželku, vegetu nebo provensálské koření. Kuře se naplní, zašije a peče jako obvykle. Pokud nádivka zbude, může se upéct na pekáčku, vymazaném studeným tukem a vysypaném strouhankou.                  

Kuře v rýži à la Jana

Kuře se rozkrájí na čtvrtky a osolí. V hlubším kastrolu se na tuku podusí cibulka, přidá se kuře, opeče,  v tuku se rozpustí  dvě lžičky sladké papriky a ihned se zalije vodou.

Přidají se dva bobkové listy a do mulového  sáčku svázané po čtyřech kuličkách pepře a nového koření a dva hřebíčky.

Maso se udusí do měkka. Čtvrtky kuřete se odloží na talíř, ze šťávy se vyjme celé koření a vsype propláchnutá rýže (na jedno kuře cca 400 g).. Vaří se cca 10 minut, potom se na povrch naskládají čtvrtky kuřete a vloží do trouby zapéct asi 20 – 30 minut do zlatova.

Podobně se připravuje

Slepice v rýži

Slepice se uvaří v tlakové hrnci  v osolené vodě. Maso se obere a rýže se uvaří ve vývaru.

Servírují se kopečky rýže překryté uvařeným slepičím masem.

Jadranský guláš

V tlakovém hrnci se uvaří osolené kuře do měkka. Kuře se vyjme, obere a čisté maso se nakrájí na kousky.

V kastrolu se podusí cibulka do růžova, přidají se dvě lžíce mouky, lžička papriky a vše se zalije vývarem z kuřete. Do provařené omáčky se přidá kuřecí maso, trochu octa a zelené papriky nakrájené na kousíčky. Dochutí se vegetou.

Kuře Liu

Čtvrtky kuřete se marinují v marinádě ze 2 lžiček mletého zázvoru, 2 lžic sojové omáčky, 2 lžič vína, polovinu lžičky cukru a zarovnané lžičky mleté skořice. Odležené kuře pečeme na 2 lžicích oleje, přidáme zbytek marinády, podléváme vypečenou šťávou, je-li nutno i vodou.

Na namáčení upečeného kuřete si připravíme ostřejší omáčku ze 2 lžic sojové omáčky, 2 lžic oleje, lisovaného česneku a lžíce paprikové pasty s chilli.

Kuře se podává s bílou rýží a zeleninovým salátem.

Kuře à la JIŘÍ

Osminky kuře (půl kýty nebo prsního svalu - lepší je bez kosti) namočíme do rozšlehaných vajec a dobře obalíme ve směsi

  • strouhaného ementálu

  • strouhaného parmezánu

  • nakrájených mandlí.

Klademe těsně vedle sebe do mírně vymazaného pekáčku a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 1 hodinu.  Netřeba solit!

 

 

 

Plněná kuřecí roláda

Kuře vcelku se vykostí . Plát masa se naklepe, osolí, naplní párky a usmaženými vejci, zavine, zaváže provázkem a upeče v troubě za občasného podlévání šťávou.

Kuřecí salát

Studené maso z kuřete nebo ze slepice se nakrájí na úzké nudličky a smíchá podle chuti s nastrouhaným sýrem či karotkou, jemně nakrájenými paprikami, červenou cibulkou nebo pórkem. Na závěr se přidá několik lžic majonézy nebo jogurtu.

Musí se nechat vychladit.

Výborně chutná naplněný do půlek sladkých zelených nebo červených paprik.

 

„Štěstí“ – kuře po čínsku

Kuřecí prsíčka se nakrájí na dlouhé nudle. Dají se porcelánové misky, přidá se vegeta, sojová omáčka, žloutek a mletý zázvor (opatrně), zamíchá a nechá uležet  v přikryté misce i do druhého dne v  ledničce.

Do hluboké pánve (woku) nebo kastrolu dáme olej, nakrájenou bílou část pórku, málo podusíme, přidáme naložené maso a za stálého míchání dusíme asi 5 minut. Potom přidáme lžičku solamylu, misku od masa vypláchneme vodou, přidáme trošku cukru a citrónové šťávy a nalijeme na maso. Nakonec přidáme na nudličky nakrájené  barevné papriky a zelený pórek.

Lázeňské vějířky

Rozklepeš krůtí nebo kuřecí prsíčka do kulatého plátku, osolíš, opaprikuješ, na plátek položíš kolečko šunky a plátek sýra.

Přeložíš na půlku, sklepneš paličkou event. spíchneš párátkem a upečeš ve vlastní šťávě na plechu v troubě. Upečené maso nakrájíš na talíř jako vějíř. Obložíš zeleninou.

Krůtí plátky HAWAI

Jemně naklepané krůtí plátky osolíš, orestuješ na oleji z obou stran,položíš na plech, každou porci překryješ plátkem šunky, kolečkem ananasu a plátkem sýra.

Zapečeš v troubě až se sýr roztaví.

Kachní prsíčka s ananasem

Kachní prsíčka na kosti i s kůží potřeš medem, posypeš vegetou a pokapeš sojovou omáčkou. Necháš přes noc marinovat. Upečeš za stálého podlévání do měkka (pozor na karamelizování medu!).

Maso z výpeku vybereš, vykostíš, nakrájíš na nudličky a dáš na mísu. Zasypeš nakrájeným kompotovaným ananasem a přeliješ následující omáčkou:

Lžíce solamylu se povaří se šťávou z ananasového kompotu na omáčku, přidá podle chuti sojová omáčka, vegeta a nakonec část výpeku z kačeny.

Podává se s bílou rýží.

návrat do hlavního menu kuchařky