OMÁČKY

ITALSKÁ KUCHYNĚ

 

Dobré omáčky se připravují z bešamelového základu.

Bešamelová omáčka se připravuje z tuku, mouky a mléka.

Rozpustí se máslo, přidá výběrová mouka a směs se osmaží a odstaví z plotny. Po krátkém ochlazení se přilije studené mléko (nebo vývar)  a za stálého míchání nebo šlehání se směs rozvaří do omáčkové konzistence. Zjemníš sladkou smetanou.

Z této základní omáčky se přidáním různých chutí dá připravit

  • koprová omáčka (omáčku mírně osolíš,   osladíš a okyselíš a přidáš na drobno nasekaný kopr)

  • cibulová omáčka (spolu s moukou dusíš cibuli, rozředíš vývarem a smetanou, omáčku přecedíš a na závěr nastrouháš mrkev nebo křen)

  • rajská omáčka (bešamel rozředíš vývarem z masa, přidáš rajský protlak, hřebíček a celou skořici)

  • fazolky na kyselo (bešamel zředíš vývarem z  fazolek, přidáš kopr a fazolky).

  • čočka na kyselo

Čočku přebereš (nejlepší je velkozrnná) a dáš vařit do dostatečného množství vody (může se nechat i hodinu máčet) do měkka. Do varu se přidá bobkový list. Solí se až nakonec.

Čočka se zahustí bešamelem (rozvařený vodou nebo vývarem z čočky), ochutí česnekem utřeným se solí a octem

Zapečené těstoviny

Nejprve uvaříš těstoviny v dostatečném množství osolené vody. Nejlepší jsou trochu zvlněné flíčky. Na jeden střední plech je potřeba jedno balení – cca 40 až 50 dkg těstovin. Do propláchnutých flíčků přidáš dvě až tři vejce, jednu šlehačku, trochu dětské krupičky a cca 25 dkg uzeného masa nebo kabanosu. Zamícháš, přisolíš a vyliješ na plech vymaštěný studeným tukem.

Pečeš v předehřáté troubě do růžova.

Zapečené těstoviny netradiční

Postup je stejný, jen místo "nezdravého" uzeného použiješ zeleninu podle chuti - výborná je brokolice (malinko předvařená), nahrubo nastrouhaná mrkev, zelené natě.

Špagety na dva způsoby

Špagety se uvaří v dostatečném množství osolené vody „al dente“, ocedí a propláchnou studenou vodu, přelijí připravenou omáčkou a posypou sýrem.

Boloňská omáčka

Na másle se osmaží drůbeží kabanos, přidá česneková pasta a rajský protlak, výborná je i na jemno nastrouhaná karotka, provaří a nalije na špagety.          Na závěr se špagety posypou strouhaným sýrem.

Vegetariánská omáčka

Uvařené sojové boby se podusí na másle, přidá na jemno nakrájený pórek, paprikové lusky, červená cibule, vegeta a sojová omáčka. Omáčka se jen chvilku podusí, nalije na špagety a nejlepší se přidat nastrouhaný plísňový sýr.

 

Lasagne

Mleté maso se udusí na zpěněné cibulce (pečlivě rozmíchat), osolí se, přidá oregano a kečup (celá příprava trvá asi 20 minut).   Připraví se bešamel z másla, mouky a šlehačky.                     Uvaří se těstoviny „lasagne“ nebo zvlněné flíčky a do zapékací misky  se skládá

  • trochu bešamelu

  • vrstva lasagní

  • vrstva udušeného masa

  • plátky tvrdého sýra (nebo nastrouhaného tvrdého sýra)

  • zalít bešamelem

  • vrstva lasagní

  • vrstva udušeného masa

  • plátky tvrdého sýra

  •  vrstva bešamelu

  • lasagne

Povrch  polijeme kečupem a bešamelem.Zapékáme v troubě asi jednu hodinu.

    Pasta  carbonara                         (těstoviny po uhlířsku) 

Uvaříš jakékoliv drobnější těstoviny „al dente“.                                       Na másle zpěníš na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a šunku, přidáš lžičku solamylu, mírně podusíš a přiliješ sladkou smetanu. Okořeníš vegetou a na závěr můžeš vmíchat žloutek.      Do připravené omáčky vmícháš uvařené teplé těstoviny a protřeseš.                                      Na talíři sypeš parmazánem.

návrat do hlavního menu kuchařky