POLÉVKY   

Polévka je grund, maso špunt!       

 

 

Slepičí vývar

Slepici dáš vařit do studené vody. Vývar je lepší. Osolíš. Asi po hodině varu přidáš zeleninu podle chuti, mrkev opatrně, vývar je potom sladký. Kuře je uvařené asi za hodinu, slepice i za tři.

Vývar scedíš a použiješ na polévku. Pokud máš vývaru hodně, můžeš část použít na podlití rýže, což je perfektní hlavně tehdy, když máš vývar ze slepice.

Hovězí vývar

Připravuje se stejně jako kuřecí, nejlépe v tlakovém hrnci. Maso se dává do studené vody. Pěna se nesbírá, zelenina se přidává podle chuti, z koření celý pepř. V tlakovém hrnci je uvařeno asi za jednu hodinu.

J

Zeleninová polévka

Na kousek rozpuštěného másla dáš podusit nastrouhanou mrkev až máslo zčervená, přidáš lžičku polohrubé výběrové mouky, osmahneš a zaliješ vodou. Přidáš kostku bujónu, na růžičky rozebraný květák a na kostičky nakrájené brambory. Vaříš asi 10 minut. (Pozor, někdy utíká z hrnce!) Variantně můžeš přidat místo květáku sušené houby. Koření se zelenou natí petrželky nebo pažitky.

Kulajda

Do hrnce dáš litr vody, hrst sušených hub, trochu kmínu a povaříš čtvrt hodiny. Potom přidáš brambory nakrájené na kostičky (l x l cm uvaříš za 8 minut), osolíš. Do šlehačky zamícháš lžičku polohrubé mouky, zavaříš do hotové polévky a necháš přejít varem. Trocha vegety neuškodí.

Mikulovská hrášková polévka

(kdyby se dostavil tchán Ivan)

 Na másle zpěníš lžíci polohrubé mouky, přidáš trochu papriky a zaliješ mimo plotnu studenou vodou. Za stálého míchání rozvaříš, přidáš bujónovou kostku, hrst zmrazeného hrášku a povaříš 10 minut. Na závěr si uděláš hustější kapání, které také zavaříš do polévky.

Zavářky do polévky

Já umím pouze tři:

  • strouhankové knedlíčky

  • játrové knedlíčky

  • kapání

Strouhankové knedlíčky

Jedno vejce, lžíce oleje, půl malé lžičky vegety a asi tři lžíce strouhanky smícháš na tužší těstíčko. Vykrajuješ nočky nebo uděláš v ruce knedlíčky a zavařuješ do vývaru. Vaří se asi 4 minuty a dalších 5 minut se nechají ustát.

Játrové knedlíčky

Nejlepší jsou z kuřecích jater, která se naškrábou nebo umelou, přidá se trochu česnekové pasty, rozetřené majoránky, lžička krupice,  vajíčko a podle potřeby strouhanka. Těsto se dělá řidší a protlačí do polévky přes „haluškár“ nebo hustější a potom se vykrajují nočky nebo udělají v ruce knedlíčky. Vaří se asi 5 minut a opět nechají ustát.

Kapání do polévky

Do vejce se zašlehá hladká nebo polohrubá mouka, osolí  a vzniklé hladké těstíčko se nalije do vařící polévky.

Je-li hustější, vzniknou nočky, je-li řidší, vznikne mlha.

návrat do hlavního menu kuchařky