SLADKOSTI

 

 

R k Z

Rybízový koláč se sněhem

  • 25 dkg tuku (HERA)

  • 35 dkg hladké mouky

  • 10 dkg práškového cukru

  • 3 žloutky

  • 2 polévkové lžíce vody

Zpracovat těsto, rozválet, přenést na plech a upéct do růžova

Sníh ze 3 bílků ušlehat do tuha s 15 dkg pískového cukru, zamíchat rybíz, nanést na vychladlé těsto a lehce zapéct.

Jablečný závin Eva

  • 30 dkg hladké mouky

  • 1 vejce

  • 6 lžic mletého cukru

  • 6 dkg tuku

Těsto zpracujeme, vyválíme, naplníme rozdušenými jablky s cukrem a skořicí, posypeme oříšky a rozinkami, zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem.

Sypaný koláč

  • 25 dkg hrubé mouky

  • 10 dkg cukru

  • 1 vejce + 1 žloutek

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 5 dkg másla

  • jablečný kompot nebo strouhaná jablka

Z uvedených přísad zpracujeme drobenku.

Do vymazané dortové formy nasypeme polovinu, pokryjeme jablky z kompotu nebo strouhanými s přísadou trochy cukru a skořice a nasypeme druhou polovinu drobenky. Pečeme cca 20 min. na 180°C.

Mřížkový koláč

  • 30 dkg hladké mouky

  • 12 dkg moučkového cukru

  • 6 dkg tuku

  • 1 celé vejce

  • asi 5 lžic mléka

  • 1/2 prášku do pečiva

  • vanilkový cukr

  • citrónová  kůra

Zpracujeme těsto, 2/3 roztlačíme na vymazaný plech, přidáme náplň (dušená jablka, marmeláda), z 1/3 uděláme válečky a tvarujeme mřížky. Upečeme do růžova.

Bezé roláda se šlehačkou

(Modrá cukrárna Mariánské Lázně)

  • 6 bílků (nebo 7 menších)

  • 7 dkg hladké mouky

  • 17 dkg pískového cukru

  • 6 dkg mletých ořechů

Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme cukr, zamícháme mouku a ořechy. Na plech vymazaný studeným tukem a vysypaný hrubou moukou rozetřeme těsto v asi centimetrové vrstvě a upečeme asi 7 minut. Za tepla svineme roládu. Studenou roztočíme, naplníme ušlehanou sladkou šlehačkou, svineme a polijeme čokoládou.

 

METROVÝ ŘEZ

  • 26 dkg pískového cukru

  • 4 vejce

  • 26 dkg výběrové mouky

  • 1 dcl oleje

  • 1 dcl teplé vody

  • prášek do pečiva

  • 2 lžíce kakao

Těsto připravujeme nadvakrát. Polovinu upečeme v srnčím hřbetu světlou, do druhé poloviny přidáme kakao a upečeme ve stejném srnčím hřbetu. Po vychladnutí nakrájíme na centimentrové plátky a připravíme si krém.

Krém:

  • 25 dkg másla

  • 20 dkg práškového cukru

  • 1/4 l mléka

  • vanilkový puding

  • kakao, rum

Uvaříme pudink v mléku, po vychladnutí zašleháme máslo (obě suroviny musí mít stejnou teplotu), cukr, rum a do poloviny krému kakao.

Pak slepujeme řezy krémem  v pořadí: Bílý plát, černý krém, černý plát, bílý krém, atd. nakonec musí být plát. Necháme ztuhnout. Zdobíme podle fantazie čokoládovou polevou, zbylým krémem nebo posypeme kokosem.   

Řezy krájíme šikmo, čímž dosáhneme barevné mozaiky na řezu.      

 

 

     Den a noc

1. těsto (černé)

  • 10 dkg moučkového cukru

  • 10 dkg másla

  • 1 vejce

  • 1 lžíce kakaa

  • 4 lžíce horké vody

  • 30 dkg polohrubé výběrové mouky

  • 1/2 prášku do pečiva

zpracovat ručně v míse a roztlačit stejnoměrnou vrstvu na vymaštěný velký plech

2. těsto (tvarohové)

  • 3 měkké tvarohy

  • 3 dkg cukru

  • 2 vejce

  • 1 vanilkový pudinkový prášek

  • mléko podle potřeby

v míse vymíchat do hladka a rozetřít na černé těsto

3. těsto (bílé) 

  • 3 celá vejce (ušlehat robotem do pěny)

  • 15 dkg pískového cukru (zašlehat do pěny)

  • 4 lžíce teplé vody

  • 4 lžíce oleje

  • 20 dkg polohrubé mouky

  • 1/2 prášku do pečiva (zamíchat do těsta)

rozlít stejnoměrně na tvarohovou vrstvu

Péct na 180°C cca 40 minut.

Krájet až vychladne.

 

Banánová  bábovka

  • 100 g másla

  • 3 vejce

  • 250 g cukru

  • 1 prášek do pečiva

  • 400 g polohrubé mouky

  • 4 banány (rozmačkat)

  • 8 lžic smetany

  • 10 g tuku, strouhanka

  • rum, kokos

Třeté těsto vleješ do bábovkové formy vytřené studeným tukem a strouhankou.

Po upečení pokapeš rumem a posypeš kokosem.

 

Řezy FEŠÁK

  • 1 sklenice mléka

  • 1 sklenice oleje

  • 2 sklenice polohrubé mouky

  • 1 sklenice mletého cukru

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 lžíce kakaa

  • 3 vejce

Všechny suroviny smícháme a vlijeme na plech vymazaný studeným tukem a hrubou moukou, posypeme oříšky a hrozinkami.

Tvarohová ozdoba:

  • 2 vejce

  • 2 tvarohy

  • 1 vanilkový cukr

  • 2-3 lžíce mletého cukru

  • vanilkový puding

Suroviny smícháme a nastříkáme na těsto ozdobné mřížky. Pečeme 20 - 25 min.

 Tvarohový štrúdl

  • 25 dkg měkkého tvarohu

  • 25 dkg másla nebo tuku

  • 25-30 dkg výběrové mouky

Suroviny zpracujeme do hladkého těsta (nesmí se lepit - můžeme dát více mouky).

Rozválíme plát (na plech z uvedené dávky vyjdou dva kusy), naplníme rozdušenými jablky s cukrem, skořicí, hrozinkami nebo ořechy), zabalíme a pečeme na 200°C cca 30 minut.

Toto neutrální těsto bez cukru  je možno použít na šátečky, jablka v županu nebo posypané solí a kmínem nebo sýrem jako tyčinky. 

návrat do hlavního menu kuchařky