Rodinné speciality

 

Mikulovské skládané zelí

Rybí filé ALBERT

Na 4 - 5 porcí do velké zapékací mísy si připravíš:

  •  cca 1 kg kvašeného zelí uvařit ve vodě

  • cca 1 hrnek rýže – uvařit v jedenapůlnásobném množství vody cca 15 minut se  lžičkou soli

  • cca 75 dkg vepřového masa nakrájet na kostičky, podusit na cibulce, osolit, přidat dvě lžičky červené papriky, podlít vodou a udusit do měkka.

Když je vše měkké, připraví se zapékací mísa a suroviny se skládající následovně:

  • na dno tenká vrstva zelí (bez nálevu)

  • na ni tenká vrstva uvařené rýže

  • potom vepřové maso i se šťávou

  • znovu tenká vrstva zelí

  • ještě jednou rýže

  •  opět maso i se šťávou

  • nakonec zbylé zelí.

Vše se zalije šlehačkou (nebo dvěma) a dusí v předehřáté troubě (cca  200°C) jeden a půl  až dvě hodiny.

Sojový salát

Sojové boby se uvaří v tlakovém hrnci (15 minut) ve vodě ochucené vorčestrovou omáčkou a vegetou. Nechají se vychladnout ve vlastním vývaru a ocedí se. (Můžeš nahradit konzervou „Sojové boby ve slaném nálevu“.)

Do mísy se dají uvařené sojové boby, na nudličky nakrájená zelenina (pórek + paprika nebo čerstvá okurka – nestrouhat! krájet!), jemně se osolí, přidá se trochu cukru, citrónové šťávy a vorčestrové omáčky a nechá v ledničce vychladit.

Vlákninová a vitamínová bomba!

V troubě upečeme rybí filé na troše oleje, mírně osolíme a okořeníme citrónovým pepřem. Hotové posypeme nakrájeným pórkem, překryjeme plátkem sýra a krátce zapečeme.

 

 

Sýrové topinky I.

Tvrdý sýr nastrouháš na jemném struhadle. Přidáš celá vejce, trochu osolíš a vytvoříš tužší hmotu, kterou namažeš na krajíc tmavého nebo světlého  chleba nebo veku. Namazanou stranou vložíš na pánev na rozpálený olej, osmažíš, otočíš a dopečeš topinku.

Poskládáš na talíř. Můžeš potřít hořčicí a obložit paprikou, rajčetem, okurkou, cibulí nebo sníst jenom tak.

Sýrové topinky II.

Nakrájíš veku  na  asi centimetrové plátky, obalíš v rozšlehaných osolených vejcích a osmažíš po obou stranách na rozpáleném oleji. (Jde to velmi rychle.)

Ještě horké sypeš připraveným nastrouhaným tvrdým sýrem.

Rychle sníš.

 

 

návrat do hlavního menu kuchařky